Krásné a funkční prádlo pro miminka i starší děti. Aby se děti nepotily a mohly si hrát.

menu 0

Pouto s dítětem

 

Proč je bonding důležitý a co to vlastně je.

 

Když jsem porodila před devíti lety svého prvního syna, měla jsem jasně v porodním přání, že si přeji kontakt dítěte a matky co nejdéle. Byl nám tehdy dopřán dvacet minut a pak šup umýt a do zavinovačky a k mamince. No, alespoň že tak. Dohnali jsme to mazlením doma. Ale až u třetího syna, kterého jsme měla nahého na sobě několik hodin, pak jsme se přesunuli do postele a pokračovali v očichávání, kojení, mazlení, jsem si uvědomila, že jsme byla ochuzena o ten nejnádhernější čas. Navzdory tomu je třeba říct, že bonding neprobíhá pouze těsně po porodu.

Co to vlastně ten bonding je a proč je důležitý? Anglické slovo doslova znamená lepení a celý proces vyjadřuje budování emočních základních vazeb mezi matkou a dítětem. Můžeme ho také nazvat sepjetí či připoutání.

Již během těhotenství se rozvíjejí pouta s vaším potomkem a po porodu nastává další fáze, kdy je dobré se nechat unášet proudem a věnovat dítěti. Hormonální změny v těle matky i miminka nabývají na síle a častými doteky kůže na kůži se posilují emoční pouta.

Bonding by totiž neměl být přerušovaný, zejména ve fázi po porodu. To znamená případná vyšetření dítěte po porodu provádějme na těle matky. Miminko by nemělo být myté. Kontakt s kůží matky přispívá k poporodní adaptaci na okolní svět. Následovat by měl i tzv. rooming-in, tj. pobyt matky a dítěte spolu. Není nic jednoduššího, než spát v jedné posteli. Dítě je klidnější, stejně tak i maminka. Jen musíte dát pozor, aby miminko neprochladlo. Z jedné strany je sice ohříváno tělem maminky, ale z druhé není chráněné. Proto je důležité ho chránit vhodnou přikrývkou.

V případě, že je kontakt mezi matkou a dítětem přerušen, dochází v těle matky k podobné situaci, jako kdyby dítě ztratila. Poklesne hladina hormonů. Prodlouží se tím nástup laktace, o zhoršení pdychického stavu ani nemluvě. Děti odtržené od matek jsou například plačtivější, více trpí pocity osamělosti a v dospělosti i depresemi.

Ale nemusíte se bát, bonding je naprosto přirozený proces a pokud budete důvěřovat vlastním instinktům, vše půjde dobře.

Chcete-li se dozvědět o bodingu a porodu více, navštivte partnerské stránky Respekt k porodu. My vám k tomu rádi nabídneme z našich výrobků deku na bonding.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies OK